Vill du vara med?

Är du intresserad av att vara med och bygga eller stötta oss i Zkollektivet? Vi är idag en liten grupp personer som är involverade i detta projekt men desto fler är intresserade. Vi är nu en lagom stor grupp med samma vision och filosofi, så vi är redo att köpa mark och sätta igång. (du får gärna höra av dig och se om det finns plats redan nu.) Den ideella föreningen kommer att äga marken. Personligen äger vi ingenting av mark eller hus, men får i och med inträde i föreningen förvaltningsrätt på tomt och hus, och denna tomt får man låna så länge man är medlem i föreningen och följer stadgarna. Varje person betalar helt enkelt sin del av vad marken kostar + kostnader för material och byggande som hyra till föreningen + en årsavgift till administrativa saker och sen skriver man på ett kontrakt som visar att man godkänner föreningens stadgar.

Husen vi bygger ägs även de av föreningen men du/ni har förvaltningsrätt av din bostad på obestämd tid. Denna förvaltningsrätt går i arv precis som privata ägodelar så det finns ingen anledning att äga sitt hus. Anledningen till detta är för vi inte vill se att folk flyttar dit, och sen ångrar sig något år senare och sätter upp sin lägenhet/bostad till försäljning vilket kan leda till ev. spekluation och dels att en lägenhet skulle stå oanvänt under en längre tid när lägenheten istället kan användas till vettigare saker så som t.ex. husera volontärer eller ge oss möjligheten att låta en annan person/familj som är seriös med sitt mål att leva självförsörjande och i gemenskap bo där och återuppta förvaltningen av bostaden. På detta sätt kan man säga att vi sållar agnarna från vetet genom att de personer som är intresserade tänker igenom detta mer än en gång innan de fattar beslutet att gå med.

Nu sträcker vi ut handen till dig som hjälpa oss förverkliga detta projekt. Vi har alla växt upp och fått våra ”ego” odlade under hela våra liv och Zkollektivet handlar därför även om att vända det destruktiva beteende som dagens samhälle skapar och återinföra tanken om jämlikhet samma värde för alla och dela med oss av oss själva.

Vi samarbetar med den ideella organisationen European Earthship Builders United som hjälper till med konsultation och volontär arbetskraft när det gäller de tekniska aspekterna av byggnationerna av vårt hus. De driver ett nätverk med systerorganisationer i Belgien, Danmark och Spanien som samlar människor från hela Europa som har ett brinnande intresse av naturlig byggkonstruktion. På deras hemsida kan man dessutom läsa om självförsörjande hus och de har även ett Forum där allt som har att göra med självförsörjning går att diskutera. Deras krav för att de ska hjälpa till är desamma som våra krav – huset ska vara helt självförsörjande när det gäller elektricitet, vatten, avlopp och en betydande del av matproduktionen ska vara integrerat i designen.

Du kan börja med att kontakta oss och berätta om dig själv och vad du har för planer inför framtiden. Eller gå in på vår Facebook sida och gilla oss och sprid det till dina vänner.

 

Comments are closed.